Bouw & Wonen

Een stukadoors taakomschrijving

werker

De taakomschrijving van een stucadoor kan het volgende omvatten: het uitvoeren van verticale verbindingen of het aanbrengen van pleisterwerk met muren in een theater, het metselen van muren in metselwerk, het zesvoudig voegen van baksteenfineer of met baksteen beklede Temporum-mortel, of het voegen van pleisterwerk dat rechtstreeks op de voorkant van een muur wordt aangebracht. Het is in de eerste plaats de taak van de stukadoor om het stukadoorswerk zonder de minste weerstand stevig aan te pakken en met de hand of met kracht het stukadoorswerk uit te voeren.

Om pleisterwerk aan te brengen, gebruiken de stukadoors eerst een ramulus om het pleister tot een gelijkmatige consistentie te stampen of het waar nodig samen te drukken. Vervolgens gebruiken zij een staler om het pleistermateriaal in een continu proces over de muur uit te spreiden. De staler zorgt er ook voor dat het pleister wordt gemengd en in de mortel gevormde koeken worden aangebracht.

Om een muur goed te kunnen bepleisteren, gebruiken de stukadoors eerst een ramulus om uniformiteit in het muurvlak te krijgen. De ramulus wordt gebruikt om het pleister tot een bal of mal te stampen. Zodra de mal is gevormd, brengen de stukadoors nog een laag gips aan op de bovenkant. Op dit punt wordt een wandbekleding voltooid, met behulp van spijkers of schroeven. Nadat het muurwerk is voltooid, brengen de stukadoors de goten aan.

Om het pleisterwerk aan te brengen, gebruiken de stukadoors eerst een ramulus om het pleister tot een gelijkmatige consistentie te stampen of het waar nodig samen te drukken. Vervolgens gebruiken zij een staler om het pleistermateriaal in een continu proces over de muur uit te spreiden. De staler zorgt er ook voor dat het pleister wordt gemengd en in de mortel gevormde koeken worden aangebracht.

Nadat de muur is afgewerkt, brengen de stukadoors goten aan. Stukadoorswerk kan in sommige gevallen worden voorbehouden. Zo kunnen muurdelen worden geïsoleerd met lijstwerk, hout, kunststof of gipsplaten. Het wordt alleen toegepast in die gevallen waarin speciale apparatuur wordt gebruikt, zoals in het geval van muren binnen particuliere woningen. In andere gevallen, wanneer de muren met baksteen of beton moeten worden geïsoleerd, wordt het bepleisteren begonnen met behulp van een tegelzetter. De tegelzetter is gewapend met een houten aandrijfriem die ervoor zorgt dat het pleister aan de onderkant van de muur blijft kleven, waar het wordt neergelegd om te worden afgewerkt.

Eenvoudige werkmethoden en het feit dat het werk zeer nauwkeurig is, vereisen het gebruik van pleisteruitrusting. Deze zijn in de vorm van troffels, hamers, beitels en andere handwerktuigen. Er zijn ook verschillende werktuigen beschikbaar voor de uitvoering van het proces.

Er worden ook verschillende soorten pleisteruitrusting gebruikt. Eén daarvan is de katapult die wordt gebruikt om het proces toe te passen. Voor deze katapult is een speciale opstelling van touwtjes of touwen nodig. Een andere katapult is de perforator die wordt gebruikt om spijkers in de muur te steken of te lossen. Voor de afwerking van de muren wordt een duurzame witte pleister of een pleister die op beton is geplakt, gebruikt.

Stukadoors kunnen zelfs plaatmetaal gebruiken om de betonafwerking te bedekken of zij kunnen metalen bevestigingen aanbrengen om muren af te werken. Dit zijn methoden om een afwerking aan te brengen.

Het stukadoorswerk is tegenwoordig in trek als gevolg van de toegenomen vraag naar het bezit van een huis of kantoor. Het proces omvat het inhuren van een stukadoor en materialen. Stukadoorsapparatuur is over het algemeen van het merk Victory of de duurdere apparatuur wordt gebruikt.

Bij het bepleisteren van gebieden in het gebouw zijn steunpilaren nodig. Deze kolommen moeten rechtstreeks aan de muur worden bevestigd met behulp van bouten, spijkers, auntlet, buizen en gipsplaat. Na de nodige behandelingen worden beschadigde kolommen verwijderd of gerepareerd en worden nieuwe kolommen geplaatst.

Zodra de nieuwe steunpilaren zijn geplaatst, is een muur voltooid. De muur wordt bedekt met een soort afwerking. Sommige afwerkingen zijn vrij permanent. Andere hebben een duurzaam materiaal zoals gipsplaat of droog lexand zoals de naam al doet vermoeden is het slechts net genoeg om het muuroppervlak te bedekken en niet veel meer.

Stukadoors kunnen ook te maken krijgen met schoonmaakwerk. Dit is vooral het geval als het werk met de hand wordt gedaan. Het schoonmaken van wanden, vloeren en plafonds door de witte gipsplaat te beoordelen vereist enige behendigheid, aangezien de wandbekleding niet kan worden geschrobd omdat daarvoor een andere persoon, zoals een arbeider, nodig is. Het schoonmaken van vloeren door de gipsplaat in een emmer water te dompelen vereist behendigheid, aangezien het afgietsel niet blijft staan bij het schoonmaken zelf.

Er zijn nog vele andere aspecten aan dit werk, maar als totaalbeeld moet het hier niet worden opgenomen, omdat dit een zeer grafisch deel van het werk is.

Lees meer:

Stucadoor Alkmaar

Stucadoor Hoorn

Stucadoor Heerhugowaard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.